Австралия се учи как да се справя с екстремните горещини от проект Cooltorise и испанския опит

Наскоро беше публикувано проучване от австралийска неправителствена организация Renew, която споделя опита от проект Cooltorise и няколко други европейски инициативи, които се изпълняват в Испания, показвайки интересни дейности за борба с екстремните горещини и какви подходи Австралия може да използва и приложи като добри практики.

„Австралия трябва да копира опита на Испания в борбата с топлинните вълни – това е чудесен начин да се помогне за повишаване на обществената осведоменост относно опасностите от екстремните горещини“, каза Роб Маклауд, мениджър по политики и застъпничество в НПО Renew.

Испания е приложила широка гама от дейности, за да помогне на населението си да се адаптира към екстремни горещини. Някои от мерки включват енергийно реновиране на жилища, намаляване на ефектите от „градския топлинен остров“, подобряване на здравните системи и спешни реакции при горещи вълни. Градове като Мадрид и Барселона имат набор от услуги за спешно реагиране, които се организират, когато има топлинна вълна, включително центрове за охлаждане и здравни екипи, които работят с общности, които са най-застрашени.

Докладът е озаглавен „Изключителна топлоустойчивост: уроци от Испания за Австралия“  и статията, която го обявява, можете да намерите тук.