Заключително събитие и партньорска среща по проект Cooltorise в Мадрид

Проект Cooltorise организира своето заключително събитие в Мадрид на 23 май, 2024. Темата на събитието беше „Лятото идва. Градски инициативи и обществени политики за намаляване на въздействието на горещините“. На тази среща се събраха политици, изследователи, ученици и представители от администрацията, за да споделят основните констатации и заключения на проекта и да участват в дискусии с други подходящи инициативи.

В нея участваха видни представители не само на Cooltorise, но и на други инициативи на ЕС. Събитието започна с откриване и представяне на Обсерваторията за здраве и климатични промени от Хектор Техеро, началник на отдел „Здравеопазване и климатични промени“ в службата на министъра на здравеопазването.

Ръководителят на проекта в ECODES Хавиер Тобиас Гонсалес, който си сътрудничи с политически застъпнически усилия и проекти, свързани с енергийната бедност, енергийното възстановяване и градската регенерация, разказа за наскоро преразгледаната Директива за енергийните показатели на сградите.

След това Кармен Санчес – Гевара от групата „Хабитат, енергия и архитектура в преход“ на Мадридския политехнически университет и ръководител на проекта сподели постигнатото от проект Cooltorise, което доведе до обсъждане на политическите препоръки на първата Кръгла маса.

В дискусията участваха европейски заинтересовани страни като Едуардо де Сантяго Родригес, технически съветник – поддирекция „Градски политики“, MITMA; Айтана Алгуасил Денче, Европейска мрежа за борба с бедността (EAPN); Нивес делла Валие, служител по научни проекти, Съвместен изследователски център към Европейската комисия; и Сесилия Форонда Диез, ръководител на направление „Енергия и хора“ в ECODES и член на „Алианса за жилищно саниране, за да не остане никой назад“ (AXRVSDNA).

По време на следобедната сесия беше организирана още една Кръгла маса, на която бяха представени иновативни градски инициативи, насочени към намаляване на последиците от летните горещини. CartujaQanat от Севиля, EPIU от Хетафе, Patios x el clima от Арагон и Valencia Clima i Energia са четирите проекта, които споделиха своя опит.

Първият ден завърши с възможност за участниците да посетят външна интервенция на климатичен подслон, направена в рамките на проект COOLTORISE в Мадрид. Той представлява лагер за бежанци, управляван от „Asociación Familias Para la Acogida“ и разположен в мадридския квартал „San Blas-Canillejas“.

Вторият ден беше посветен на партньорска среща, на която партньорите по проекта обсъдиха финализирането на проектните дейности през оставащите 3 месеца от проекта.