Стартираха летните дейности по проект Cooltorise в гр. Пазарджик и гр. Пещера

От края на месец май, 2023 г. на територията на гр. Пазарджик и гр. Пещера стартираха летните дейности по проект Cooltorise. Предвижда се през следващите няколко месеци да бъдат осъществени летни семинари за повишаване на енергийната култура, семинари за разясняване сметките за енергия, интервенции на открито и раздаване на комплекти за инсталиране в домашни условия. Всички тези дейности са насочени приоритетно към уязвимите групи в обществото – възрастни хора, хора в неравностойно положение, самотни майки, но и към цялото население на общините Пазарджик и Пещера.

Целта е повишаване на осведомеността на населението относно лятната енергийна бедност, както и повишаване на знанията на хората по въпросите, свързани с горещините през лятото. В рамките на проекта е разработен и специален наръчник, съдържащ над 50 мерки за охлаждане през лятото, който може да бъде намерен на интернет сайта на проекта, както и на сайта на сдружение ЦУИР. Предстои засаждането на широколистни дървета в двата града. Избраните локации са в близост до жилищни сгради, а целта е намаляване на горещината през лятото. Избраните видове са широколистни, специално съобразени с градските условия и прецизно подбрани спрямо това лятото да развиват голяма листна маса, която да пази по-ниски температури, а зимата – да се осигурява повече естествена светлина около жилищните сгради.

Дейностите ще продължат активно през летните месеци. Каним всички заинтересовани домакинства и такива, които желаят да научат нещо повече по проблемите с охлаждането през лятото да се свържат с нас на office@cseg.eu